De Kunstkijk-App betreft een kijkwijzer voor het toegankelijk beschouwen van kunst in het museum of bij kunst in de openbare ruimte. De App is gebaseerd op de didactische werkvorm Visible Thinking, een reflectieve kijkmethode die het denken over kunst zichtbaar maakt middels Routines. Bij de App zijn deze kijk- en denkstrategieën verwerkt middels open vragen om het kunstwerk fantasierijk te exploreren. Dit naar gelang het leeftijdsniveau, vandaar dat er drie App-versies zijn, namelijk de Junior, Medior en de Senior.

De bedoeling van de Kunstkijk-App is dat door actief en lang naar één enkel kunstwerk te kijken, een stuk langer dan de gemiddelde negen seconden, je het werk veel beter gaat onthouden. Je bekijkt het kunstwerk nu wel 5 tot 15 minuten, Visible Thinking is dan ook een vorm van Slow Looking. De App is vooral bedoeld voor particulier gebruik door kinderen en jongeren (en met hun ouders) in het museum of bij kunst in de openbare ruimte, maar kan bijvoorbeeld ook op school gebruikt worden.

fotoblad Groninger Museum

googleplaystoreDe drietal Android-Apps voor smartphone en tablet betreffen een prototype en zijn gratis te downloaden via Google Play.
.KunstkijkAppJunior  va. 8 jr
.Kunstkijk-App-Medior va. 12 jr
.Kunstkijk-App-Senior va.14+ jr

*Bij een aantal smartphone types kan de weergave van de App kleine afwijkingen vertonen in beeld en tekst.

‘Kies een kunstwerk uit en kies één kijkwijzer uit. Kijk, denk en verwonder. Ben je een vlogger maak een kunstkijk-filmpje en upload deze. Of maak een podcast en deel het kunstwerk op social media met jouw vrienden. Veel plezier met het kijken naar kunst.’

Screenshots van de Kunstkijk-App-Junior, -Medior en -Senior
Screenshots blog